Kortenaken

Fruitbedrijf Morren

Pluk is meest stresserende maar mooiste periode van het jaar.

De familie Morren uit Kortenaken staat synoniem voor overheerlijke peren en appelen. Hun familieappel Morren’s Jonagored en zomerappel Morren’s Sissired is in heel het land gekend. Sinds een paar jaar is er, naast de vertrouwde sapjes, een appelgin aan hun assortiment streekproducten toegevoegd. 

Fruitbedrijf Morren

Eind 2021 begon Joke aan een nieuw avontuur met streekwinkel Morren. “Een onrechtstreeks gevolg van een cadeautje dat ik aan Bert gaf”, legt ze uit. “In 2020 was het twintig jaar geleden dat we het bedrijf overnamen. Omdat Bert al eens graag een glas gin drinkt, liet ik een gepersonaliseerde fles maken. Met vrienden kraakten we deze. Een vriendin wierp op dat we deze op de markt moesten brengen. De zoektocht naar de perfecte smaak ging van start.”

Voor het stoken van de gin doet de familie een beroep op Fabullous van ex-Rode Duivel Thomas Buffel. “Zijn smaakmaker David ging met de ingrediënten, zoals onze appel, jeneverbes en citroen, aan de slag en maakte enkele proevertjes”, voegt ze eraan toe.

“De staaltjes bezorgde ik, tijdens de corona-periode, aan de deur bij vrienden. Bijna unaniem kwamen we tot dezelfde conclusie. De Morren Gin was geboren! Een appelgin van veertig graden. De stormloop op de flessen… Niet normaal! Ik dacht dat het zou minderen eens het nieuwe er, over een paar maanden, af was maar neen… Daarom opende ik een streekwinkel.”

Naast de gin verkoopt de familie ook sapjes en stroop van hun eigen appelen en peren. “Voor dit laatste werken we samen met de stroperij van Vroningen”, zegt ze. “De appelen gaan naar Fructus en Pipo. De eerste bottelt het sap in flessen, de tweede in bidons. Verder bieden we in de winkel ook streekproducten van collega-producenten aan en maken we geschenkmanden. Zaterdag is onze wekelijkse openingsdag. De klanten weten dat ze altijd mogen bellen en op afspraak welkom zijn. Appelen en peren verkopen we, in het seizoen, enkel via take-away aan de deur.”

De pluk is het moment van het jaar waar de familie het meest naar uitkijkt. “Dan zie je het resultaat van al het harde werk”, zegt Joke. “Het is de drukste en meest stresserende periode van het jaar maar ook de schoonste. Het is ook altijd goed weer. En alle seizoensarbeiders zijn weer van de partij op het bedrijf. Al twintig jaar lang zijn dit dezelfde mensen. Ik hoef je niet te zeggen dat dit als familie aanvoelt.”

Voor meer informatie: www.streekproductenmorren.be.