Brussegem (Merchtem)

Torenhof

Smaakvolle appelen en peren het hele jaar rond!

De appel valt bij Ann De Ryck van het Torenhof niet ver van de boom. Ze wist al heel vroeg dat ze in de voetsporen van haar vader én grootvader wou stappen. Onder haar vleugels werd de hoevewinkel uitgebouwd.

Torenhof

“Mijn grootvader plantte in de jaren zestig van de vorige eeuw de eerste fruitbomen aan”, vertelt ze. “Ik wist al heel vroeg dat ik het bedrijf zou overnemen. Dat zat erin gebakken. Als ik van school thuis kwam, smeet ik mijn boekentas in de gang en trok ik naar de boomgaard om te helpen. Ik ging naar vergaderingen met mijn vader. Bij mijn drie jongere zussen zat die microbe er niet in.”

Van de overname heeft ze nog geen moment spijt. “Elke periode van het jaar heeft zijn eigen magie”, lacht ze. “Ik vind bijvoorbeeld de snoei een prachtige periode. Dan werk je aan de boom voor de komende drie jaar. En als je dan de oogst binnenhaalt… Het resultaat van al dat harde werk. In het voorjaar voel ik het ook echt kriebelen bij de eerste zonnestralen. De bloesems die ontluiken. Zalig!”

“Geen enkel jaar is hetzelfde”, voegt ze eraan toe. “Dat is het mooie van ons beroep. Al kan het soms wel frustrerend zijn. Toch heeft het geen nut om je daar druk of zenuwachtig over te maken. Sommige dingen, zoals het weer, heb je niet in de hand.”

Het eerste wapenfeit van Ann was de uitbouw van de hoevewinkel. “We verkochten altijd wel appelen en peren in de schuur maar een fatsoenlijke winkel hadden we niet”, zegt ze. “Aanvankelijk was het de bedoeling om enkel seizoensfruit en groenten te verkopen maar op vraag van onze klanten werd het gamma al snel uitgebreid. Daarbij werken we zoveel mogelijk samen met plaatselijke producenten van groenten en fruit. Rechtsreeks van het veld van de producent naar de klant. Groenten die in het seizoen ’s ochtends geoogst worden, liggen ’s middags al vaak in de winkel! Dat is goed voor de consument en voor de producent! Nu zijn er vaak te veel tussenschakels waardoor producten te lang onderweg zijn.”

Ann koos ook voor diversifiëring. “Zo hebben we, sinds een paar jaar, een keuken waar we soepen en maaltijdslaatjes klaarmaken”, gaat ze verder. “Daarnaast bieden we fruitmanden aan bedrijven aan, hebben we onze wekelijkse groente- en fruitpakketten en eveneens geschenkmanden. Daarbij volgen we natuurlijk de seizoenen. We blijven trouw aan onze filosofie en werken bijna uitsluitend met lokale en seizoensproducten.”

Voor meer informatie: www.torenhofbrussegem.be