Sint-Pieters-Leeuw

Zelfoogstboerderij Perkuus

Met Perkuus schrijven we ons eigen landbouwverhaal.

Met zelfoogstboerderij Perkuus realiseren Charlotte Vandendriessche en Hilde De Boeck hun grote droom. Mensen opnieuw laten proeven, voelen en leren van en over de groenten op het veld.

Zelfoogstboerderij Perkuus

“Met Perkuus creëerden we onze eigen landbouwfamilie”, vertelt Charlotte. “Onze beide grootvaders waren landbouwers maar de generatie erna is gestopt. Kleine, familiale landbouwbedrijven vind je bijna niet meer. We volgden beiden de opleiding Biologische en Biodynamische Landbouw van Landwijzer.”

Hilde ging daarna aan de slag op het Neerhof in Dilbeek en was verantwoordelijk voor de groentenproductie en de hoevewinkel. Charlotte kreeg de kans een CSA zelfoogst te starten op de boerderij La Finca in Wezembeek-Oppem. “Tijdens een lange zoektocht naar grond kwamen we elkaar tegen en besloten we van onze dromen een gemeenschappelijk project te maken.”

VLM lanceerde een oproep om, in de achtertuin van het Erasmusziekenhuis, een korte-keten-project te starten. “We dienden onze kandidatuur in en kregen groen licht in december 2021”, zeggen Hilde en Charlotte. “Daarna was het meteen schakelen want in maart konden we op de landbouwgrond van start gaan.”

Hilde en Charlotte doopten hun project Perkuus, verwijzend naar het rijke verleden aan kleinschalige en familiale groenteteeltbedrijven in de streek: de boerkozen. “Net als de boerkozen telen we een divers pallet aan groenten en een beetje fruit”, zeggen ze. “Deze groenten worden enerzijds verkocht in lokale en Brusselse winkels.” De boerinnen kunnen de samenwerkingen verderzetten die Hilde de voorbije jaren uitbouwde. Tot hun klanten behoren The Barn en E-Farmz.

“En anderzijds via zelfoogst (Community Supported Agriculture)”, klinkt het. Bij een CSA-boerderij draag je, aan het begin van elk seizoen, financieel bij voor je deel van de oogst het komende jaar. “We streven naar een eerlijk inkomen en zijn er zeker van dat de gemaakte kosten gedekt zijn. In ruil krijgen de oogsters een rijkelijk gevuld veld met een grote variatie aan groenten. Die kan je zelf komen oogsten, van zonsopgang tot zonsondergang.”

Perkuus werd een instant succes. "Blijkbaar was een deel mensen hier al langer naar op zoek”, weet Charlotte. “In de buurt zijn ook amper zelfoogstboerderijen. Het is ongelooflijk wat een hechte, geëngageerde groep we op korte tijd vormen.”

Voor meer informatie: www.perkuus.be