Kortenaken

Ambachtelijk Roomijs JSTR

“Het ijs van papa is het beste!”

Kan het nog korter? Met melk van koeien van een lokale boer op 200 meter van zijn woonplaats draait Joeri Struyven zijn ambachtelijk roomijs. “Goeie grondstoffen en goeie smaakstoffen vormen de basis van de goeie smaak”, vertelt hij. Dat Joeri vandaag ijs maakt en geen brood bakt, is een klein wonder. Toen hij een bloemallergie kreeg, moest hij onverwacht een kruis maken over zijn bakkerscarrière.

Ambachtelijk Roomijs JSTR

“Ik stond op het punt om mee in een bakkerszaak te stappen toen ik het verdict kreeg”, legt hij uit. “Toen ik tijdens de kerstperiode, voorafgaand aan de uitbraak, last kreeg, wist ik dat het iets ergs was. Een paar jaar lang was ik depressief. Brood bakken was echt mijn ding. Heel mijn leven was er opgericht en, van de ene op de andere dag, viel dat weg. Gelukkig kon ik aan de slag gaan bij Kim’s Chocolates, later Sensient Flavors en daarna bij mijn huidige werkgever, Puratos. Dat is een wereldspeler op het vlak van bakkerijgrondstoffen.”

In februari 2023 startte Joeri in bijberoep met zijn ijsactiviteiten. “Ik draaide al jaren ijs als hobby”, voegt hij eraan toe. “Als er iemand op bezoek kwam om te eten, was het steevast roomijs als dessert. Ik kreeg altijd te horen dat ik er meer moest mee doen, dat het veel te lekker was. Ik draai ijs op de authentieke manier. Ik gebruik geen nieuwe ijsmachine, maar een turbine van enkele tientallen jaren oud én goede grondstoffen.”

“Je vindt bij mij de traditionele smaken, maar geen smurfen- of kinderbueno-ijs”, lacht hij. “Daarnaast probeer ik ook met producten van collega-producenten iets nieuws te maken. Zo ging ik aan de slag met de perensiroop van fruitboer Morren voor mijn nieuwste smaak. En de kinderen? De jongste zweert bij mijn chocolade-ijs en de oudste eet enkel vanille. Als ze elders een ijsje eten, zeggen ze altijd: die van papa is toch beter! “

Voor meer informatie: 0469 17 21 18