Herent

De Wakkere Akker

“Niets schoner dan kinderen die snoepen van spruitbroccoli!”

Boeren Eric, Nik, Sam en Sarah staan samen aan het roer van zelfoogst-boerderij De Wakkere Akker. Net als voor hun leden, is het een plaats waar ze kunnen thuiskomen naast hun andere beroepsactiviteiten. “Veel mensen zijn het contact met de natuur kwijtgeraakt”, zegt boer Nik. “Ze hebben niet eens een tuin meer. We willen een plek zijn waar iedereen, jong en oud, kan onthaasten en de band met de natuur terug opbouwen!”

De Wakkere Akker

“In totaal hebben we hier tachtig groenten staan en daar tellen we niet de variëteiten bij”, weet Eric. “Van tomaten staan er bijvoorbeeld al een 20-tal variëteiten. Oogsten kan vanaf begin mei tot ongeveer het einde van het jaar, maar ook daarbuiten is er altijd wat te vinden. In de winter zijn er veel kolen, prei, wortelen, knolselder... Naast klassieke groenten bieden we ook zogenaamde vergeten groenten aan zoals koolrabi, pastinaak en nieuwe groenten zoals daikon, een radijsachtige, en zoete aardappelen. Het voordeel van ons perceel is dat we heel nat gelegen zijn. In de zomer moeten we nooit irrigeren. Nadeel is dat de percelen in de winter al eens blank staan.”

Ze telen ook zelf, in beperkte mate, witloof. “Niet genoeg om een hele winter van te eten”, voegt hij eraan toe. “We telen die zelf en forceren niets. Het witloof mag groeien hoe het wil. Veel klanten zeggen dat de smaak van ons witloof, onze prei of wortels niet te vergelijken is met de groenten uit de winkel!”

Ontspanning

De Wakkere Akker vormt een echte community met de leden. “We richten daarvoor ook activiteiten in zoals een filmavond, maar we bakken evengoed met lichtmis pannenkoeken en serveren glühwein”, lacht boer Eric. “Daarnaast organiseren we ook werkdagen waar iedereen welkom is, maar niemand wordt ertoe verplicht. leden kunnen komen wanneer ze willen. We hebben bijvoorbeeld iemand die elke maandag een uurtje komt oogsten als ontspanning.”

Natuurlijk is er ook ruimte voor kinderen. Boer Sam, die handig is met hout, knutselde een speeltuig in elkaar, maar de kids én hun ouders leren ook groenten kennen. “Als ik de kindjes zie snoepen van de spruitbroccoli is dat voor mij het schoonste, voegt boer Nik eraan toe. “Dat is het gezondste snoep dat ze kunnen eten!”