Mollem (Asse)

Hof ter Vrijlegem

De gele bloemetjes van het koolzaad geven energie!

Van het zaaien op de akkers tot de persing, botteling én verkoop. De koolzaadolie van het Hof ter Vrijlegem doorloopt de hele cyclus op en rond het bedrijf. Ook afgeleide producten zoals mayonaise en dressing maakt het familiebedrijf.

Hof ter Vrijlegem

“Aangezien we zo dicht bij Brussel liggen, moeten we wat creatiever uit de hoek komen om aan landbouw te doen”, zegt Ann Saerens, de vierde generatie op het Hof ter Vrijlegem. “Elke generatie legt andere accenten. Mijn ouders hadden vleesvee en witloof. Het witloof is vervangen door koolzaad.”

Koolzaad is geen nieuwe teelt. “Na de oorlog is koolzaad een beetje in de verdoemenis terechtgekomen”, weet ze. “Onterecht, want koolzaadolie is heel gezond. Dat komt omdat het rijk is aan onverzadigde vetzuren. Je kan het zowel warm als koud gebruiken. Sommige pediaters raden zelfs aan om een lepel koolzaadolie bij de patatjes te voegen omdat het zo gezond is. Ten opzichte van olijfolie is de smaak ook allesbehalve dominant.”

“We zaaien het koolzaad in september”, zegt ze. “In het volgend jaar bloeien de gele bloempje vanaf half april. De oogst volgt in juli. Die gele bloempjes zijn prachtig en lokken veel wandelaars. Die kleur in het landschap geeft altijd extra energie. Eigenlijk leven we volledig mee met de natuur. Al te vaak lijkt het alsof de natuur en de landbouw twee kampen zijn maar dat is niet zo. We werken samen! De koolzaadplant fixeert in de winter de bodem waardoor er minder erosie is. Door de diepgroeiende wortels wordt de bodemtextuur beter. Met het koolzaadstro dat we na de oogst op de akker laten liggen, doen we aan carbon farming of koolstofopslag in de bodem.”

“Na het oogsten wordt het koolzaad opgeslagen in silo’s”, voegt ze eraan toe. “We verwerken niet alles in één keer. Neen, op die manier kunnen we een verser product aanbieden. Sinds een jaar hebben we een hoevewinkel. We verkopen er onze dressings, mayonaise en tartaar met daslook en uitjes. Het nieuwste in ons assortiment is koolzaadolie met gedroogde chilipepertjes om het wat pikanter te maken. Ideaal voor het maken van bruschetta’s. En de eiwitrijke koek die overblijft, wordt gebruikt als dierenvoeder. Misschien kunnen we in de toekomst dit zelfs opwaarderen voor vegetarische burgers.”

Aan het Hof ter Vrijlegem is een B&B gekoppeld. Overnachten kan je in acht gastenkamers die van alle comfort voorzien zijn.

Voor meer informatie: www.hoftervrijlegem.be