Kampenhout

SDB Boerderij

Gelukkige varkens zijn lekkere varkens!

Net als de kippen mogen de varkens van boer Sebastiaan ‘Seppe’ De Backer uit Kampenhout buiten scharrelen. Van bij de geboorte als big tot ze naar het slachthuis moeten, lopen de dieren vrij buiten rond. En dat smaak je!

SDB Boerderij

Zeventien jaar lang werkte Seppe als tuinaannemer maar onderhuids sluimerde het verlangen om een boerenstiel uit te voeren. “Als kind van acht jaar stak ik al de handen uit de mouwen bij een boer in Wijgmaal, waar ik woonde”, herinnert hij zich.

In de Ardennen kreeg hij enkele jaren geleden een aha-erlebnis. “We waren met de quad aan het rijden en opeens zag ik bij een boer varkens buiten lopen. Ik dacht: zo kan het dus ook. Bij een bioboer in Geel stak ik mijn licht op. Ja, je kan varkens buiten houden. Even later ben ik gestart met drie zeugen. Toen de man van het meel langskwam, zei die me: ga je een beetje spelen? Je moet er meer houden. Ik kocht drie zeugen extra. Ondertussen heb ik er een tiental. Per worp volgen er gemiddeld 10 à 16 biggen. Ik zit gemiddeld met 120 à 130 varkentjes.”

Door de dieren in alle rust te laten groeien, smaken ze ook lekkerder. “We geven we meer tijd om te groeien en we mixen zelf geteelde maïs in hun eten”, zegt hij. “Daardoor is het vlees geler van kleur en smaakvoller. De varkens leven op een dieet van gras, eikels en aangepaste graanmengelingen. We letten er ook op dat ze steeds in een groene weide staan. We zetten maximum 20 dieren per ha en om de drie maanden verhuizen ze. Zo krijgt het weiland de kans om te herstellen. Door de vele beweging is de verhouding tussen vlees en vet perfect.”

Al het vlees verkoopt hij in de hoevewinkel. Op termijn wil hij ook starten met slachten op het bedrijf. “Ik ben één keer van het slachthuis teruggekeerd zonder vlees”, legt hij uit. “Er was iets misgelopen en ze wisten niet meer welk vlees van mijn dieren was. Dan verkoop ik liever geen. Ik wil aan mijn klanten de herkomst kunnen aantonen. Mijn grote droom is dat de varkens hier van A tot Z verwerkt worden.”

In de toekomst zet hij mogelijk ook in op landbouwverbreding. “Onze dochter is het gewoon maar vriendinnetjes van haar zijn altijd in de wolken bij de biggetjes”, lacht hij. “Of overnachten tussen de biggetjes. Dat is toch zalig!”

Voor meer informatie: www.sdbboerderij.be