Beersel

't Alsemhof

"Smaakvolle aardbeien, maar ook hoevevlees!”

’t Alsemhof is een echt familiebedrijf dat toe is aan de vijfde generatie! Vader Jimmy Van Craenem en moeder Micheline Bergmans verbouwen hun smaakbommen – de aardbeien – met de grootste zorg. Sinds enkele jaren bieden ze ook vleespakketten aan. Zoon Niel werkt voltijds mee. Zijn zus Nele combineert voorlopig het werk op de boerderij met een job buitenshuis, maar wil op termijn mee in het bedrijf stappen. “Met z’n allen hier werken en er kunnen van leven, is de droom!”

't Alsemhof

De ouders van Jimmy hadden een boerderij in Dworp, de ouders van Micheline hielden koeien op de huidige locatie. Toen hun respectievelijke ouders stopten, smolten de twee bedrijven samen. “Zo’n dertig jaar geleden zijn we met het telen van aardbeien begonnen”, vertelt Micheline. “Die groeien in volle grond. Door de plastieken tunnels zijn ze tegen weer en wind beschermd. We doen alles zelf: van plukken tot verkopen. Personeel hebben we niet in dienst.”

De verkoop gebeurt uitsluitend in hun eigen hoevewinkel. “We verkopen niet enkel aardbeien, maar ook aardappelen en ander groenten en fruit van collega-boeren uit de buurt”, klinkt het. “We zijn bij de mensen vooral gekend omwille van onze aardbeien.”

Veldwerk

“Ik ben enorm geïnteresseerd in de genetica van de dieren”, vertelt Nele. “Vroeger deed mijn papa de stierkeuze, maar door de combinatie van het vele werk op het bedrijf maakten de dieren minder progressie. Ik weet heel goed welke dieren bij ons bedrijf passen en neem die taak al enkele jaren op mij. Sinds 2021 biedt ’t Alsemhof ook vleespakketten aan. Heel veel mensen zeggen dat ons vlees nog echt smaak heeft. Als je het bakt, zit er minder vet in de pan. Dat appreciëren de mensen. We waken over de kwaliteit: als het een mooie, donkerrode kleur heeft, is het vlees oké!”

Nele en haar broer vullen elkaar perfect aan. “Geef mij maar het veldwerk”, zegt hij. “De dieren voederen of op het land bezig zijn. Vraag me niet van welke koe welk kalfje is. Ik heb elektromechanica gestudeerd. Als er een landbouwmachine stuk is, sleutel ik eraan tot ik ze weer aan de praat krijg!”